SZC logo

Nógrád Vármegyei Szakképzési centrum

OM kód: 203048/023 | 2660 Balassagyarmat, Régimalom utca 2.

Intézmény logo

Nógrád Vármegyei SZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2022. aug. 31.


Házy Attila

    Milliárdos ipari tanműhely épül Balassagyarmaton

    Bemutatták a balassagyarmati Szondi György Technikum és Szakképző Iskola új tanműhelyének tervét. Fejlesztik többek között az autógyártáshoz kapcsolódó képzéseket, és új gyakorlati oktatóhelyet kap az épületgépészeti oktatás is.

    Milliárdos ipari tanműhely épül Balassagyarmaton

    Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere a látványterveket bemutató sajtótájékoztató után az ipolyinfo.com kérdésére azt mondta: büszke arra, hogy a mára már válságos gazdasági helyzetben sikerült meggyőzni a Kormányt az országgyűlési képviselő közreműködésével arról, hogy az oktatás fejlesztése nem állhat le. Csach Gábor úgy fogalmazott: a város és környéke adja Nógrád megye ipari teljesítményének döntő többségét, ezért sem lehetett kérdés, hogy a Szondi fejlesztése a válság ellenére is meg kell valósuljon.

    Balla Mihály országgyűlési képviselő, Gembiczki Ferenc a megyei szakképzési centrum kancellárja és Tanka Ágnes iskolaigazgató az építkezési területen áttekintik a műhely alaprajzait. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

    Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy kemény tárgyalásokon vannak túl, hiszen minden, kormányzati támogatással érintett beruházást felülvizsgálnak Magyarországon. Azt mondta: az alapvető álláspont az volt, hogy a megkezdett fejlesztéseket be kell fejezni, torzók nem maradhatnak. Mint mondta: egyértelművé tették, hogy a balassagyarmati iskola számára elodázhatatlan a gyakorlati képzés korszerűsítése, mert a környező ipari üzemek is egyértelműen kiálltak a szakképzés haladéktalan fejlesztése mellett.

    Madártávlati látványterv a Régimalom utca felől. Balra a Madách Imre Kollégium, jobb oldalon a Szondi iskola meglévő épületei láthatók.

    Piaci igényekre reagálnak a most kezdődő fejlesztéssel – erről már Tanka Ágnes, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója beszélt az ipolyinfo.com-nak. Kifejtette: az iskolában olyan szakember képzés folyik, amelynek a térségben felvevő piaca van, ezt erősítik a megépítendő tanműhellyel is, ahol jó környezetben, korszerű gépeken tanulhatnak a diákok. Hozzátette: számos olyan felnőtt tanulójuk is van, akiknek igényük egy új szakma megszerzése, ezért átképzésre jelentkeznek hozzájuk. Ez is azt támasztja alá, hogy a Szondiban folyó szakképzésekre óriási a kereslet.

    Az új tanműhely látványterve a meglévő műhely felől.

    A tervezett épület 45,7×17,2 méteres, 15 méter magasságú, kétszintes lesz, az emeletre lifttel is fel lehet majd jutni. 3 tanterem, 3 szerelő helyiség készül, egyszerre legfeljebb 96 tanuló fér hozzá az oktatási eszközökhöz. A fejlesztés már az oktatástechnikai eszközök beszerzésével megkezdődött, az informatikai berendezések megérkeztek az iskolába. Az autószerelő képzésben a hibrid és a tisztán elektromos autózást támogató szerelési eszközöket vásárolnak meg, Nógrád megyében az egyetlen ilyen irányú oktatás indul Balassagyarmaton, valamint kialakítanak olyan gépészműhelyet is, amellyel a térségi ipari vállalatok speciális igényeihez alkalmazkodó oktatást tudnak megvalósítani.

    Az új tanműhely megépítése az előző kormány innovációs és technológiai minisztere, Palkovics László személyes támogatásával valósul meg, aki 2021 novemberében a térség legnagyobb ipari befektetőit hallgatta meg egy balassagyarmati konferencián, ezt követően határozott arról, hogy támogatásra érdemes az iskola törekvése. A fejlesztés 955 millió forintos támogatással valósul meg, várhatóan a 2023-ban kezdődő tanévben vehetik használatba az épületet.

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny

    Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny

    Az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny 2. fordulóján mind a technikumi, mind a szakképző iskolai kategóriában "szondis"diák ért el I.helyezést, megelőzve ezzel Nógrád Vármegye technikumainak és szakképző iskoláinak a versenyen részt vevő diákjait.

    2024. jan. 5.


    Tanka Ágnes

    Szondi-napok 2023

    Szondi-napok 2023

    Tavasszal a diákönkormányzati üléseken tervezték meg a két nap programját. Előzetes feladatként szakmát népszerűsítő kisfilmet és rajzot kellett készíteni a tanulóknak. Rajz és vers kategóriákban Szondis Alkotói Pályázatot hirdettek, melyre negyven pályázat érkezett a diákoktól.

    2023. jún. 13.


    Szrenkáné Arató Mária

    Szondis diák öregbítette a Nógrád Megyei SzC hírnevét országos versenyen

    Szondis diák öregbítette a Nógrád Megyei SzC hírnevét országos versenyen

    2023. 02. 23-25- ig került megrendezésre az Implom József helyesírási verseny Kárpát-medencei döntője, Gyulán az Erkel Ferenc Gimnázium szervezésében. Ide azok a középiskolai diákok jutottak be, akik az iskolai első, majd a központi a 2. fordulón a legmagasabb pontszámot érték el a kategóriájukban.

    2023. febr. 27.


    Tanka Ágnes (igazgató)


    Partnereink

    SZC logo

    Nógrád Vármegyei Szakképzési centrum


    Nógrád Vármegyei SZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola

    2660 Balassagyarmat, Régimalom utca 2.

    Telefon: +3635501600

    E-mail: szondi@szondi-nmszc.hu

    OM azonosító: 203048/023


    2024Nógrád Vármegyei SZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola